הנחות היסוד של NLP – חלק ראשון

תזכרו בתקופה של בית הספר, איזה מקצועות למדנו? תנ"ך, מתמטיקה, עברית, ביולוגיה ועוד. לא לימדו אותנו כיצד להתמודד עם רגשות, מחשבות,
איך לדבר כדי שיבינו אותנו, איך להקשיב ולהתמודד עם משברים. Neuro Linguistic Programing NLP, ובעברית – תכנות לשוני עצבי, היא שיטה שמאפשרת להרחיב את נקודת המבט ולקבל תמונה רחבה יותר על עצמנו ועל החיים.
NLP מורכבת מטכניקות שמספקות מידע על תפקוד האדם, ומסייעות לנו להעשות אחראים יותר על הרגשות, מחשבות, התנהגות, הצלחות ועל התקשורת הבין אישית והתוך אישית (בין האדם לעצמו).

בבסיס ה NLP ישנן הנחות יסוד שיכולות לשרת אותנו בחיי היום יום. להלן כמה הנחות היסוד עיקריות:

הכוונה של התקשורת שלנו היא בתגובה שאנחנו מקבלים.

כשפועלים לפי הנחת היסוד הזאת, מתחילים לקחת אחריות על המילים שיוצאות לנו מהפה. מודעות לתגובות שאנחנו מקבלים מהאדם שאנו מדברים איתו, עוזרת לנו לשנות מילים, טון דיבור או שפת גוף, במטרה שהצד השני יבין אותנו. הכוונה שלנו היא לא תמיד  מה שהצד השני יקבל ויבין. אם אישה אומרת לבעלה "אני אוהבת אותך" ומשום מה הוא כועס, אז היא מבינה שהיא יצרה כעס ואם היא תחליט באחריות לשנות את טון הדיבור ואת שפת הגוף ותאמר את זה שוב, הסיכוי שהצד השני יבין וירגיש נאהב הוא יותר גבוה. מה שמשנה זאת התוצאה שקבלתי אצל האדם שאני משוחחת אתו. כשרמת האחריות עולה אתה שואל את עצמך, איך ובאיזו דרך אתקשר על מנת לקבל את התגובה הרצויה. אם אנשים לא הגיבו כפי שאנו מצפים, כנראה שמשהו בתקשורת שלנו לא עבר באופן יעיל על מנת להפיק את התוצאה הרצויה. המטרה של הנחת היסוד הזאת היא פיתוח מודעות עצמית, הקשבה לי ולאחר, לקיחת אחריות ויצירת גמישות בתקשורת על מנת להשיג תוצאה רצויה.

אין כזה דבר כישלון, רק למידה.

כשפועלים לפי הנחת היסוד הזאת, אז מחזיקים בהלך רוח של סקרנות, דבר שמאפשר להיות בעל יכולת ללמוד מכל סיטואציה, נעימה ופחות נעימה. הידע אותו אתה מקבל מהתנסות כלשהי, הופך להיות אינפורמציה להתנסות הבאה. כשמרגישים כישלון וחושבים על עצמנו "נכשלתי, אני כישלון", אז בעצם לא מתרחשת למידה. כשאתה שואל את עצמך "מה אפשר ללמוד מזה? מה אפשר לעשות שונה?" זה פותח בפניך כמה מסלולים ואתה יכול לבחור כיצד להגיב ולהגיע אל התוצאה הרצויה. כשאתה מתנסה בהנחת היסוד הזאת אתה מבין שבכל נקודה בזמן יש לך הזדמנות ללמידה וצמיחה.

כבד את המודל שיש לאדם אחר על העולם.

כל אחד מאיתנו נותן פירוש ייחודי למציאות. הפרשנויות שלנו לגבי החיים ומה שהם כוללים, יכולות להיות דומות או שונות. כל אדם יגיב אחרת לפי התוכן של עולמו הפנימי, תפיסותיו והדרך בה הוא מעבד מידע. אחד אינו חייב להסכים עם האחר על דרך הסתכלותו והתמודדותו בסיטואציות בחיים, אך יכול לכבד שהאחר רואה, שומע, מרגיש ומפרש את החוויות שלו בדרך שונה משלו. אנשים פועלים בדרך הטובה ביותר עם הכלים שיש להם, וככל שתכבד את זה, כך תזכה ליותר שיתוף והערכה. כשאתה מתנסה בהנחת היסוד הזאת, אתה תהיה מסוגל להיות מספיק גמיש בכדי לכבד את האדם השני, ללמוד ממנו ולהכיל אותו. כשאנו מכבדים את המודל של האדם השני, אנו ניצור הקשבה, שיתוף פעולה ותקשורת יעילה.